Субота перед Великоднем: як християни проводять цей день

Velika_subotaСубота перед Великоднем – особливий день. З особливим трепетом до останньої суботи перед Великоднем ставляться люди, які дотримувалися Великого посту. Адже Велика субота є останнім пісним днем, який закінчиться вже після святкового Хресного ходу опівночі.

Взагалі за церковним статутом, як кажуть віруючі люди, бажано в суботу, як і в Страсну п’ятницю, утримуватися від їжі по максимуму: їсти лише хліб і пити воду.

«Субота ця преблагословенна, бо нині мертвий Христос воскресне на третій день», — співається в кондаку Великої Суботи. Перебуваючи посередині між Хрестом і Воскресінням, Велика Субота є унікальним днем церковного року, коли плач перетворюється на радість, пише РІСУ.

Це єдина субота в році, котра є днем строгого посту: Літургія (св. Василя Великого) у цей день відбувається ввечері. У тематиці цього дня сполучаються найглибший кенозис Слова Божого, «навіть у пекло зійшовшого» у пошуку занепалого Адама, і початок перемоги над пеклом і смертю.

Утреню Великої Суботи часто називають службою «поховання плащаниці», хоча насправді похованню тіла Спаситтеля літургійно відповідає винос плащаниці на вечірні Великої П’ятниці. А ходіння із плащаницею навколо храму у Велику Суботу, за зауваженням прот. Олександра Шмемана, означає переможну ходу Ісуса Христа пеклом і руйнування пекла.

У Страсну суботу ми закінчуємо підготовку до Великодня, обов’язково ввечері йдемо до церкви, щоб освятити їжу в кошиках і відстояти святкову службу. Заборон на Страсну суботу не так вже й багато, але вони є і, по можливості, потрібно намагатися їх дотримуватися, пише blyzhchedoboga .

У Страсну суботу не можна робити, є певний набір церковних правил, про які потрібно пам’ятати. Зокрема, в цей день згадують те, як лежало Тіло Христа в труні. У цей день, як пишуть церковні книги, душа Ісуса Христа побувала в пеклі і розповіла там про те, що життя торжествує над смертю.

 


 

 

 

Мітки: , ,
Поділитись новиною з друзями в соціальних мережах

КОМЕНТУЙ У FACEBOOK

    Коментарі закриті.

TOP 100

Facebook